Δρομολόγηση κλήσεων σε ISDN γραμμή χωρίς DID

Αρκετές φορές υπάρχει περίπτωση σε μία ISDN γραμμή ο πάροχος να μην στέλνει το DID ώστε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τις κλήσεις μέσω των inbound routes. Συνήθως το πρόβλημα λύνεται καλώντας στην υποστήριξη του παρόχου και ζητώντας να μας ενεργοποιήσουν την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο πάροχος αδυνατεί να μας στείλει την συγκεκριμένη πληροφορία για διάφορους λόγους (π.χ. έλλειψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας). Κάτι τέτοιο μπορεί να λυθεί με τις παρακάτω αλλαγές:

1) Στο αρχείο dahdi-channels.conf κάτω από το span που θέλουμε να δρομολογήσουμε αλλάζουμε την γραμμή context από from-pstn σε from-isdn1.

2) Κάνουμε edit το αρχείο extensions_custom.conf και στο τέλος του αρχείου προσθέτουμε το παρακάτω dialplan
[from-isdn1]
exten => _.,1,Set(__FROM_DID=2101234567)
exten => _.,n,Goto(from-pstn,${FROM_DID},1)
Όπου 2101234567 βάζουμε τον αριθμό της ISDN γραμμής.

3) Δημιουργούμε  inbound route με DID τον αριθμό της γραμμής. Αφού κάνουμε apply changes, πάμε στην επιλογή PBX->Tools και στην γραμμή εντολών του asterisk δίνουμε dahdi restart.

Πλέον οι κλήσεις πέφτουν στο context που βάλαμε στο dahdi-channels, στο συγκεκριμένο context ορίζουμε την μεταβλητή FROM_DID και μετά ρίχνουμε τις κλήσεις πίσω στο αρχικό dialplan ώστε να ισχύσει το inbound route που φτιάξαμε οδηγώντας τις κλήσεις εκεί που θέλουμε.

Σχετικά άρθρα:

 • Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα
Κατηγορίες: Tips & Tricks & more, Τεχνικοί οδηγοί. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.


2 απαντήσεις στο Δρομολόγηση κλήσεων σε ISDN γραμμή χωρίς DID

 1. Ο/Η Αθανάσιος Μπότσικας λέει:

  Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω , στο τέλος του άρθρου που λεμε οτι οι κλήσεις πεφτουν στο dahdi_channels , είχαμε αντικαταστήσει στην αρχή του άρθρου το context από from-pstn σε from-isdn1 αρα στο τέλος αλλάζουμε ξανα στο dahdi_channels το from-isdn1 σε FROM_DID ? Και μετά dahdi restart και τέλος?

  • Ο/Η alex λέει:

   Ακολουθήστε τις οδηγίες ακριβώς, δεν χρειάζονται άλλα βήματα.

   Έγινε επεξήγηση στο συγκεκριμένο κομμάτι του άρθρου για την αποφυγή λανθασμένων ερμηνειών.

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπεται η χρήση των εξής στοιχείων και ιδιοτήτων HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>