Απενεργοποιήση του Direct Dial για συγκεκριμένα εσωτερικά

Μία από τις δυνατότητες που προσφέρει το Elastix σε συνεργασία με το Asterisk είναι το Direct Dial, που υπάρχει σαν επιλογή στη λειτουργία IVR.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα επιτρέπει σε αυτόν που καλεί και γνωρίζει κάποιο εσωτερικό να το πληκτρολογήσει και να επικοινωνήσει απ’ ευθείας με τον χρήστη προσπερνώντας το ηχητικό μήνυμα που ακούγεται στο IVR.

Σε αρκετές περιπτώσεις θέλουμε κάποια εσωτερικά να μην είναι προσβάσιμα μέσω του Direct Dial για λόγους ασφάλειας ή για την αποφυγή κατάχρησης πόρων.

Δυστυχώς  το Elastix, ακόμα και στην τελευταία του stable έκδοση, δεν έχει κάποια επιλογή που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Μπορούμε να επιτύχουμε τον αποκλεισμό συγκεκριμένων εσωτερικών ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1ο
Θεωρούμε ότι έχουμε ένα τηλεφωνικό κέντρο που τα εσωτερικά του είναι της μορφής 145x  π.χ. 1451, 1452 κλπ

Έστω ότι για το εσωτερικό 1453, δεν θέλουμε να είναι προσβάσιμο από το IVR. Στο πεδίο User Extension συμπληρώνουμε τον αριθμό που θέλουμε να έχει το εσωτερικό συν ένα μηδενικό, δηλαδή 14530. Στο πεδίο CID Num Alias συμπληρώνουμε τον αριθμό του εσωτερικού που θέλουμε να φαίνεται στους άλλους χρήστες του τηλεφωνικού κέντρου, δηλαδή 1453.

Βήμα 2ο
Πηγαίνουμε στα Ring Groups και δημιουργούμε ένα καινούργιο group.  Στο πεδίο Ring-Group Number συμπληρώνουμε τον αριθμό που δώσαμε στο πεδίο CID Num Alias του εσωτερικού που δημιουργήσαμε νωρίτερα, δηλαδή 1453. Συμπληρώνουμε το πεδίο Group Description και στο Extension List συμπληρώνουμε τον αριθμό που δώσαμε σαν User Extension νωρίτερα, δηλαδή 14530. Πατάμε Submit και επιλέγουμε πάλι το group από το menu που βρίσκεται στα δεξιά. Εκεί ορίζουμε σαν προορισμό του Destination if no answer το ίδιο το group.

Συνοπτικά, φτιάξαμε ένα group με τον αριθμό του εσωτερικού που θέλαμε γιατί μέσα από το IVR μπορεί κάποιος να κάνει direct dial μόνο εσωτερικά και όχι groups. Έτσι οι χρήστες του κέντρου μας θα μπορούν να καλούν το group σαν να είναι εσωτερικό και να προωθούνται στον σωστό προορισμό αλλά όποιος θα κάνει dial το συγκεκριμένο group από το IVR δεν θα περνάει ποτέ μέσα.

Τέλος ορίζοντας το CID Num Alias λέμε στο εσωτερικό να στέλνει σαν callerid αυτό που ξέρουν οι χρήστες και όχι τον πραγματικό αριθμό του εσωτερικού εξασφαλίζοντας έτσι ομοιογένεια και ευκολία χρήσης στο σύστημα μας.

Σχετικά άρθρα:

Κατηγορίες: Elastix, Tips & Tricks & more. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.


Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπεται η χρήση των εξής στοιχείων και ιδιοτήτων HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>