Χρήση των Astribanks με συστήματα συναγερμού

Όλα τα Astribanks αλλά και τα τηλεφωνικά κέντρα της Xorcom, τα οποία έχουν κάρτα FXS στην πρώτη θέση, περιλαμβάνουν 2 θύρες εξόδου (ρελέ) και 6 ψηφιακές θύρες εισόδου. Αυτές οι θύρες μας δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε πολλές εφαρμογές βασισμένες στο τηλεφωνικό κέντρο που τρέχει Asterisk®.

Μία από τις εφαρμογές που μπορούμε να υλοποιήσουμε είναι η αναμετάδοση ηχογραφημένων μηνυμάτων σε προκαθορισμένους τηλεφωνικούς αριθμούς σε περίπτωση παραβίασης ενός χώρου ή ενεργοποίησης ενός συναγερμού . Αυτή η εφαρμογή υλοποιείται εύκολα με χρήση των θυρών εισόδου ενός Astribank και με κατάλληλη προσαρμογή του dialplan του Asterisk®.

Μια θύρα εισόδου μπορεί να ενεργοποιηθεί βραχυκυκλώνοντας δύο επαφές στη θύρα εισόδου RJ45. Η ενεργοποίηση μιας θύρας εισόδου ισοδυναμεί με το σήκωμα του ακουστικού ενός αναλογικού τηλεφώνου. Η προκαθορισμένη αριθμοδότηση των θυρών εισόδου αρχίζει με τον τρίτο αριθμό μετά την τελευταία αναλογική θύρα της κάρτας FXS του Astribank που έχει τις θύρες εισόδου.  Για παράδειγμα, αν οι θύρες FXS είναι τα εσωτερικά 401 μέχρι 408, οι θύρες εισόδου είνται τα 411, 412, 413 και 414 (τα εσωτερικά 409 και 410 είναι οι θύρες εξόδου).

Οι οδηγίες που ακολουθούν δείχνουν βήμα προς βήμα πώς να κάνετε το Astribank να στέλνει ηχογραφημένα μηνύματα σαν αντίδραση σε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα.

1. Πάρτε ένα καλώδιο CAT-5 (patch cord), κόψτε τη μία του άκρη και γυμνώστε τα 8 εσωτερικά καλώδια.

2. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει τη συνδεσμολογία των θυρών εισόδου RJ45. Για να ενεργοποιήσετε μια θύρα, δηλαδή να «σηκώσετε το ακουστικό», αρκεί να συνδέσετε την επαφή που σας ενδιαφέρει με την αντίστοιχη γείωση. Τα ζευγάρια επαφών των θυρών εισόδου είναι τα 1-2, 3-4, 5-6 και 7-8.

Επαφή RJ-45 Λειτουργία
1 Είσοδος 1
2 Γείωση (GND)
3 Είσοδος 3
4 Γείωση (GND)
5 Είσοδος 2
6 Γείωση (GND)
7 Είσοδος 4
8 Γείωση (GND)

3. Συνδέστε το ζεύγος καλωδίων που σας ενδιαφέρει σε έναν διακόπτη, μια παγίδα πόρτας ή παραθύρου κλπ.

Προσοχή! Οι θύρες εισόδου δεν εχουν εσωτερική ασφάλεια και δεν είναι σχεδιασμένες να δέχονται οποιαδήποτε τάση. Αν τους εφαρμόσετε τάση θα τις καταστρέψετε και μπορεί να καταστρέψετε και ολόκληρο το Astribank!

4. Ενημερώστε το dialplan του Asterisk, ώστε να συμπεριλάβετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς που θα καλούνται όταν ενεργοποιούνται οι θύρες εισόδου και τα ηχητικά μηνύματα που θα αναπαράγονται.

[astbank-input]
; Αυτό είναι το context στο οποίο θα ανήκουν τα εσωτερικά που αντιστοιχούν στις θύρες εισόδου.
; Η επόμενη γραμμή καλεί το κανάλι DAHDI/1 και αναπαράγει το αρχείο ήχου “alarm-message”
exten => s,1,Dial(DAHDI/1 ,10,A(alarm-message))
; Κατόπιν γίνεται κήση στο κανάλι DAHDI/2 με διαφορετικό μήνυμα («warning-message»)
exten => s,2,Dial(DAHDI/2 ,10,A(warning-message))
;Τέλος γίνεται κλήση στο κινητό σας
exten => s,3,Dial(DAHDI/g0/6901234567 ,10,A(warning-message))

6. Για να ελέγξετε το dialplan που μόλις φτιάξατε, απλά βραχυκυκλώστε τις επαφές της θύρας εισόδου που σας ενδιαφέρει.

Σχετικά άρθρα:

Κατηγορίες: Tips & Tricks & more, Xorcom, Τεχνικοί οδηγοί, Το ολοκληρωμένο τηλεφωνικό κέντρο. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.


Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπεται η χρήση των εξής στοιχείων και ιδιοτήτων HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>