Παρακολούθηση και ενεργοποιήση υπολογιστών μέσω Asterisk

Το τηλεφωνικό μας κέντρο, λόγω του γεγονότος ότι είναι συνεχώς σε λειτουργία, θα μπορούσε να λειτουργεί και σαν monitoring server για τους υπολογιστές που έχουμε στο δίκτυο μας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα από το Asterisk σε συνεργασία με τις συσκευές Yealink T26P, T28P και T38G, αξιοποιώντας τα 10 πλευρικά DSS keys και ορίζοντάς τα σαν έξυπνα BLF πλήκτρα που μπορούν να παρακολουθούν IP διευθύνσεις.  Σαν πρόσθετη λειτουργία θα μπορούμε να ενεργοποιούμε κάποιον υπολογιστή πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο.

Για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε ένα υπολογιστή απομακρυσμένα, θα πρέπει το BIOS της μητρικής του να υποστηρίζει τη λειτουργία WakeOnLan. Αν κάτι τέτοιο ισχύει απλά το ενεργοποιούμε. Αφού γίνει η παραπάνω ρύθμιση , θα πρέπει να σημειώσουμε τη MAC και και την διεύθυνση IP που έχει. Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνει για όλους τους υπολογιστές που μας ενδιαφέρουν.

Συνδεόμαστε στο τηλεφωνικό μας κέντρο και δίνουμε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσουμε το WakeOnLan client που θα μας βοηθήσει στην ενεργοποίση των υπολογιστών.

#yum install wol

Κατόπιν κάνουμε edit το αρχείο /etc/asterisk/extensions_custom.conf (αν έχουμε εγκατεστημένο FreePBX) και κάτω από το context [from-internal-custom] προσθέτουμε τα εξής:

exten => host155,hint,Custom:host155
exten => host155,1,Answer
exten => host155,n,System(wol <mac-address>)
exten => host155,n,Hangup

Στις παραπάνω γραμμές το host155 είναι τυχαίο και μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε. Το host155 του παραδείγματος είναι το «εσωτερικό» που θα παρακολουθεί η συσκευή μας για να βλέπει ποιος υπολογιστής είναι αναμμένος (πράσινο λαμπάκι BLF) και ποιος  κλειστός (κόκκινο λαμπάκι BLF). Επίσης, στην εντολή System, όπου <mac-address> συμπληρώνουμε τη διεύθυνση MAC του host . Επαναλαμβάνουμε από κάτω τις ίδιες γραμμές με τις κατάλληλες αλλαγές για κάθε νέο υπολογιστή.

Αφού σώσουμε το αρχείο, δίνουμε την παρακάτω εντολή για να φορτώσουμε τις αλλαγές μας στο Asterisk.
#asterisk -rx reload

Τελειώνοντας με τις ρυθμίσεις που αφορούν το Asterisk, απλά θα πρέπει να πάμε στην τηλεφωνική μας συσκευή (Τ26P, T28P ή Τ38G) και να ορίσουμε ένα από τα DSS keys σαν Type => BLF και στο πεδίο Value να βάλουμε το «εσωτερικό» που ορίσαμε πιο πάνω, δηλαδή το host155.

Για να μπορέσουμε να ανιχνεύουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο υπολογιστής κάθε φορά, χρειάζεται να κάνουμε εγκατάσταση αυτό το script στο φάκελο /var του τηλεφωνικού μας κέντρου:
#cd /var
#wget 
http://blog.allvoip.gr/wp-content/uploads/2012/05/monitor_hosts.tar
#tar -xzvf monitor_hosts.tar
#cd monitor_hosts

Από εδώ κάνουμε edit το αρχείο cronjob. Μέσα υπάρχει μία γραμμή της μορφής
*/5 * * * * /var/monitor_hosts/ping_asterisk_blf.sh <ipaddress> <extension> >/dev/null 2>&1

Στη θέση του <ipaddress> βάζουμε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή και στην θέση του <extension>, το «εσωτερικό» που ορίσαμε νωρίτερα. Σύμφωνα με το παράδειγμά μας θα πρέπει να είναι της παρακάτω μορφής
*/5 * * * * /var/monitor_hosts/ping_asterisk_blf.sh 192.168.1.155 host155 >/dev/null 2>&1

Επαναλαμβάνουμε την ίδια γραμμή κάνοντας τις ανάλογες αλλαγές για όσους υπολογιστές θέλουμε να ελέγχουμε.

Αφού σώσουμε το αρχείο, δίνουμε την παρακάτω εντολή
#crontab cronjob

Πλέον κάθε πέντε λεπτά θα τρέχει ένα cronjob που θα ελέγχει τον κάθε υπολογιστή. Αν αυτός δεν απαντάει θα μας ανάβει το BLF κόκκινο. Αν όλα είναι εντάξει θα μένει πράσινο. Επίσης, με την παραπάνω προσέγγιση μπορούμε να ενεργοποιήσουμε οποιοδήποτε υπολογιστή θέλουμε (από αυτούς που ελέγχουμε) πατώντας το ανάλογο πλήκτρο στην συσκευή μας. Προσθέτοντας ένα EXP39 μπορούμε να έχουμε πληθώρα DSS keys με LCD οθόνη, έτσι ώστε να περνάμε ετικέτες στα κουμπιά μας, κάνοντας ακόμα πιο αποτελεσματική την παραπάνω λειτουργία.

Τέλος, το «εσωτερικό» που έχουμε ορίσει φαίνεται κανονικά σαν προορισμός στο Asterisk οπότε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ένα υπολογιστή ακόμα και από το κινητό μας, καλώντας απλά το τηλεφωνικό μας κέντρο και δίνοντας μέσα από κάποιο IVR ή DISA το εσωτερικό του.

Σχετικά άρθρα:

  • Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα
Κατηγορίες: Fun with Asterisk, Tips & Tricks & more, Τεχνικοί οδηγοί, Το ολοκληρωμένο τηλεφωνικό κέντρο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.


Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπεται η χρήση των εξής στοιχείων και ιδιοτήτων HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>