Χρήση των Astribanks για άνοιγμα θυρών

Όλα τα Astribanks αλλά και τα τηλεφωνικά κέντρα της Xorcom, τα οποία έχουν κάρτα FXS στην πρώτη θέση, περιλαμβάνουν 2 θύρες εξόδου (ρελέ) και 6 ψηφιακές θύρες εισόδου. Αυτές οι θύρες μας δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε πολλές εφαρμογές βασισμένες στο τηλεφωνικό κέντρο που τρέχει Asterisk®.

Θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρελέ των Astribanks για να ανοίξουμε μια πόρτα. Στις οδηγίες που ακολουθούν χρησιμοποιούμε το Caller ID για να ελέγξουμε αν αυτός που καλεί έχει το δικαίωμα να εκτελέσει αυτή τη λειτοργία.

Χρησιμποιώντας ένα εσωτερικά απομονωμένο ρελέ, κάθε μία από αυτές τις δύο θύρες εξόδου μπορούν να αντέξουν φορτία μέχρι και 220 V, 2 A. Το κάθε ρελέ μπορεί να ενεργοποιηθεί απλά καλώντας το εσωτερικό το οποίο του έχει ανατεθεί. Τα προεπιλεγμένα εσωτερικά είναι οι δύο αριθμοί που ακολουθούν τον αριθμό του τελευταίου FXS της πρώτης κάρτας του Astribank .

Ακολουθούν οδηγίες βήμα προς βήμα για τη σύνδεση του Astribank στο κυπρί ή σε οποιονδήποτε άλλο εξοπλισμό θέλουμε να ελέγξουμε.

1. Καλέστε το ρελέ και ακούστε τον ήχο που κάνει: αν το Astribank έχει παραμετροποιηθεί ώστε να υποστηρίζει τα αναλογικά εσωτερικά 401 μέχρι και 408, τότε τα δύο ρελέ έχουν τα εσωτερικά 409 και 410. Καλέστε το 409 και ακούστε προσεκτικά τον ήχο που κάνει το Astribank. Θα ακούσετε ένα ελαφρό «κλικ». Κλείστε το τηλέφωνο και θα ακούσετε και ένα δεύτερο «κλικ». Το πρώτο «κλικ» είναι ο θόρυβος που κάνει το ρελέ όταν ενεργοποιείται, και το δεύτερο όταν απενεργοποιείται. Το ρελέ δουλεύει ακριβώς όπως ένας διακόπτης ή ένα κουμπί θυροτηλεφώνου. Για να ελέγξετε και το δεύτερο ρελέ, καλέστε το 410.

2. Προετοιμάστε ένα καλώδιο: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο CAT-5, γυμνώνοντας τη μια μεριά του, ώστε να αποκαλυφθούν τα 8 εσωτερικά καλώδια (εικόνα 1).


Εικόνα 1: Καλώδιο CAT-5.

3. Η εικόνα 2 δείχνει τη σύνδεση της θύρας εξόδου RJ-45. Αν δεν είστε σίγουροι πώς συνδέονται τα 8 καλώδια στο καλώδιό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύμετρο για να βρείτε το σωστό ξευγάρι.


Εικόνα 2: Πίνακας επαφών της θύρας RJ-45.

4. Συνδέστε τα καλώδια στο κυπρί της πόρτας.

  • Προσοχή! Τα ρελέ εξόδου δεν έχουν ασφάλεια. Περισσότερα από 2A θα τα καταστρέψουν και θα ακυρώσουν την εγγύησή σας!
  • Προσοχή! Αν συνδέετε οτιδήποτε λειτουργεί με τάση μεγαλύτερη των 24V, ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να το κάνει για εσάς, και οπωσδήποτε γειώστε το Astribank, χρησιμοποιώντας την επαφή γείωσης που έχει στο εξωτερικό πίσω μέρος του.

5. Ελέγξτε την εγκατάσταση: καλέστε το ρελέ (409 ή 410) και δείτε αν ενεργοποιείται το κυπρί.

6. Ενημερώστε το dialplan του Asterisk με το εσωτερικό το οποίο θα καλείται το ρελέ, καθώς και με τα εσωτερικά τα οποία επιτρέπεται να το καλέσουν:

; Το εσωτερικό το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για το ρελέ είναι το ’456′
exten => 456,1,Goto(ActivateRelay,valid-${CALLERIDNUM},1)

; Τα εσωτερικά που ακολουθούν έχουν δικαίωμα κλήσης του ’456′
[ActivateRelay]
exten => valid-100,1,Noop
exten => valid-101,1,Noop
exten => valid-102,1,Noop
exten => valid-103,1,Noop

; Ενεργοποίηση του ρελέ
exten => _valid-.,2,Dial(ZAP/10/10/tr)
; Αναμονή για δύο δευτερόλεπτα
exten => _valid-.,3,Wait(2)
; Αναπαραγωγή ενός μηνύματος για να επιβεβαιώσουμε στον καλούντα ότι η ενεργοποίηση του ρελέ έγινε
exten => _valid-.,4,Playsound(goodbye)
; Κλείσιμο της γραμμής
exten => _valid-.,5,Hangup()

; Αν ο καλών δεν είναι κάποιος από αυτούς που επιτρέπεται να ανοίξουν την πόρτα,
; ενημέρωσέ τον και κλείσε τη γραμμή
exten => i,1,Playsound(invalid-callerId)
exten => i,2,Hangup()

Σχετικά άρθρα:

Κατηγορίες: Tips & Tricks & more, Xorcom, Τεχνικοί οδηγοί, Το ολοκληρωμένο τηλεφωνικό κέντρο. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.


Μία απάντηση στο Χρήση των Astribanks για άνοιγμα θυρών

  1. Πίνγκμπακ: Tweets that mention allVoIP blog | Χρήση των Astribanks για άνοιγμα θυρών -- Topsy.com

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπεται η χρήση των εξής στοιχείων και ιδιοτήτων HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>