Τηλέφωνα VoIP: Τι είναι και τι κάνουν

Τι είναι ένα τηλέφωνο VoIP;
Με πολύ απλά λόγια, ένα τηλέφωνο VoIP είναι αυτό που δεν συνδέεται στην πρίζα του ΟΤΕ, ή άλλου παρόχου, αλλά στο δίκτυο, σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής. Μέσω δικτύου μπορεί να συνδεθεί τελικά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο που υπάρχει στο χώρο που θα εγκατασταθεί, ή σε έναν πάροχο VoIP.

Πώς λειτουργεί ένα τηλέφωνο VoIP;
Ένα τηλέφωνο VoIP μετατρέπει τα αναλογικά σήματα (δηλαδή τον ήχο) σε ψηφιακά (δηλαδή σε δικτυακά πακέτα) και αντίστροφα. Αυτό πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα για σας: εσείς συνομιλείτε χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο VoIP, όπως ακριβώς και με τα αναλογικά τηλέφωνα (αυτά που έχετε σπίτι σας).

Τι χρειάζομαι για να χρησιμοποιήσω ένα τηλέφωνο VoIP;
Αν δεν πρόκειται να συνδέσετε το τηλέφωνο σε κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, τότε το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο Διαδίκτυο. Κατόπιν χρειάζεστε μια σύνδεση σε κάποιον πάροχο VoIP. Για να αποκτήσετε αυτή τη σύνδεση, θα πρέπει να εγγραφείτε μέσω της ιστοσελίδας του παρόχου, όπου και θα βρείτε οδηγίες για το πώς θα ρυθμίσετε το τηλέφωνό σας. Παραδείγματα παρόχων VoIP είναι η OmniVoice, η Viva, το VoipBuster και το VoipDiscount. Κάνετε μια αναζήτηση στο Google ή το Bing για να βρείτε τις ιστοσελίδες τους.
Αν πάλι σκοπεύετε να συνδέσετε το τηλέφωνο σε κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, τότε το μόνο που χρειάζεστε είναι το τηλεφωνικό κέντρο. Αυτό θα περιέχει και τις οδηγίες για να παραμετροποιήσετε το τηλέφωνό σας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Το κύριο πλεονέκτημα είναι το κόστος: οι κλήσεις μέσω VoIP κοστίζουν φθηνότερα από τις κλήσεις μέσω παραδοσιακής τηλεφωνίας. Με κανονική χρήση του τηλεφώνου (δηλαδή αν δεν μιλάτε 15 ώρες ημερησίως), ακόμα και αν πληρώνετε κάθε κλήση VoIP που κάνετε, τελικά πληρώνετε λιγότερο από τα πακέτα των παρόχων παραδοσιακής τηλεφωνίας που σας δίνουν δωρεάν κλήσεις.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Ένα από τα μειονεκτήματα μπορεί είναι η κακή ποιότητα της φωνής, η οποία εξαρτάται από την ποιότητα του δικτύου (και όχι από την ταχύτητα, όπως εσφαλμένα πιστεύουν πολλοί). Επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε πόσα και ποιά μηχανήματα μεσολαβούν μεταξύ του τηλεφώνου σας και των διακομιστών του παρόχου VoIP που συνδέεστε, είναι πιθανό δυσλειτουργίες ή καθυστερήσεις αυτών των μηχανημάτων να επηρεάσουν τη συνομιλία σας. Παρόμοιες καθυστερήσεις συμβαίνουν όταν συνδέεστε σε μια ιστοσελίδα και υπάρχει καθυστέρηση μέχρι να φορτωθεί.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα τηλέφωνα VoIP χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν. Διακοπές ρεύματος σημαίνουν και αδυναμία συνομιλίας.

Μπορώ να δέχομαι και κλήσεις στο τηλέφωνο VoIP;
Γενικά ναι, μπορείτε. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον πάροχο VoIP στον οποίο συνδέεστε. Αν ο πάροχος διαθέτει τηλεφωνικά νούμερα τα οποία μπορεί να σας διαθέσει, τότε το πιο πιθανό είναι ότι μπορείτε να μεταφέρετε και το δικό σας νούμερο σε αυτόν. Αν ο λόγος μεταφοράς του αριθμού σας είναι ότι θέλετε να δέχεστε και να κάνετε κλήσεις από την ίδια συσκευή, τότε μπορείτε απλά να επιλέξετε μια τηλεφωνική συσκευή η οποία επιτρέπει ταυτόχρονη σύνδεση σε παραδοσιακή τηλεφωνία και τηλεφωνία VoIP (δείτε τις συσκευές που υπάρχουν στο τέλος αυτού του άρθρου).

Μπορώ να έχω και εισερχόμενο νούμερο άλλης πόλης ή άλλου κράτους;
Ναι μπορείτε, αν και, τουλάχιστον για την Ελλάδα, αυτό είναι παράτυπο και αντίθετο με τους κανονισμούς της ΕΕΤΤ (υπάρχουν πολλά καταστήματα στο διαδίκτυο, τα οποία δίνουν τηλέφωνα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκονται αλλού). Μιλήστε με τον πάροχο που επιλέξατε.

Μπορώ να συνδεθώ σε πολλούς παρόχους VoIP ταυτόχρονα;
Εξαρτάται από την τηλεφωνική συσκευή που θα επιλέξετε: μπορείτε να συνδεθείτε ταυτόχρονα σε τόσους παρόχους VoIP όσοι και οι λογαριασμοί (ή accounts ή γραμμές) που έχει η τηλεφωνική συσκευή που θα επιλέξετε.

Μπορώ να καταργήσω την τηλεφωνική γραμμή που έχω, αφού θέλω να κάνω μόνο κλήσεις VoIP;
Όλοι θα το θέλαμε, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Ο λόγος που δεν γίνεται είναι ότι για να συνδεθείτε σε έναν πάροχο VoIP χρειάζεστε σύνδεση στο διαδίκτυο. Και δυστυχώς (στην Ελλάδα) οι οικιακές συνδέσεις στο διαδίκτυο δίνονται μόνο πάνω σε τηλεφωνικές γραμμές.

Είναι ασφαλής η επικοινωνία μέσω VoIP;
Είναι τόσο ασφαλής, όσο και η παραδοσιακή τηλεφωνία. Η τηλεφωνία VoIP σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα κρυπτογράφησης της συνομιλίας (αφού η συνομιλία μεταδίδεται ψηφιακά), κάτι που την κάνει ασφαλέστερη από την παραδοσιακή τηλεφωνία. Αν σας ενδιαφέρει η κρυπτογράφηση της συνομιλίας σας, ρωτήστε τον πάροχο VoIP που επιλέξατε αν υποστηρίζει TLS και τι ρυθμίσεις πρέπει να κάνετε στο τηλέφωνό σας (όλα τα καλά τηλέφωνα το υποστηρίζουν).

Τελικά να πάρω ένα τηλέφωνο VoIP;
Χωρίς δεύτερη συζήτηση ΝΑΙ! Θα μειώσετε άμεσα τα τηλεφωνικά σας κόστη. Θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην επιλογή της τηλεφωνικής συσκευής (δείτε σχετικό άρθρο στο site μας) και λίγο περισσότερο χρόνο στην επιλογή του κατάλληλου παρόχου VoIP.

Σχετικά άρθρα:

Κατηγορίες: Ξεκινώντας με το VoIP. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.


Γράψτε απάντηση